Május 27-től a MOME számítógépes hálózatából elérhető a JSTORE szakirodalmi
adatbázis-szolgáltatás két gyűjteménye, az Arts & Sciences III. és az Arts & Sciences V.

A JSTOR egyetemi körökben az egyik legkedveltebb, egészében teljes szövegű (tehát nem csupán bibliográfiai adatokat tartalmazó) szakirodalmi adatbázis, melyben 24 tudományág 260 folyóiratának teljes szövege található meg angol nyelven. A JSTOR retrospektív adatbázis, ami azt jelenti, hogy az általa feldolgozott folyóiratok legutóbbi néhány évfolyama kivételével a kiadványok indulásától kezdve tartalmazza a folyóiratok teljes szövegét. (Ezzel szemben a kurrens adatbázisok, mint pl. a MOMÉ-n is megtalálható EBSCO, a legutóbbi évfolyamokat is folyamatosan földolgozzák, ám sok esetben nem közlik a folyóiratcikkek teljes szövegét, csupán bibliográfiai adatait. Szerencsés esetben a kétféle adatbázis jól kiegészíti egymást.)

Az Arts & Sciences III. és V. a következő témákban kínál folyóiratcikkeket a MOME hallgatóinak és oktatóinak:

African American Studies (1 folyóirat)
African Studies (5 folyóirat)
Anthropology (3 folyóirat)
Archaeology (4 folyóirat)
Architecture & Architectural History (23 folyóirat)
Art & Art History (86 folyóirat)
Asian Studies (16 folyóirat)
Bibliography (2 folyóirat)
British Studies (5 folyóirat)
Classical Studies (11 folyóirat)
Ecology & Evolutionary Biology (6 folyóirat)
Education (2 folyóirat)
Feminist & Women’s Studies (6 folyóirat)
Film Studies (8 folyóirat)
Folklore (19 folyóirat)
Health Sciences (1 title)
History (79 folyóirat)
History of Science & Technology (1 title)
Jewish Studies (4 folyóirat)
Language & Literature (107 folyóirat)
Latin American Studies (5 folyóirat)
Linguistics (4 folyóirat)
Middle East Studies (7 folyóirat)
Music (58 folyóirat)
Performing Arts (15 folyóirat)
Philosophy (28 folyóirat)
Religion (41 folyóirat)
Sociology (5 folyóirat)


A JSTOR csak a MOME számítógéphálózatából érhető el, mivel az adatbázis szolgáltatója a kapcsolódó gépek IP-címe alapján ellenőrzi a hozzáférés jogosultságát.

A JSTOR saját linkje: http://www.jstor.org/ de hasznosabb a MOME Könyvtárának integrált keresőfelületéről megközelíteni, mert ekkor egyetlen közös oldalon jelenik meg a MOME Könyvtár által előfizetett többi (EBSCO-s) adatbázissal.

A megjelenő betűrendes listában megtaláljuk a JSTOR III-at és V-öt. A nevére kattintva a JSTOR kezdőlapjára jutunk, a View
titles
linkkel pedig kilistázhatjuk a két gyűjteményben található folyóiratokat.

Keresési tanácsok:

Keresőszavak megadásával (SEARCH) többféle keresést lehet végezni. Kereshetünk a cikkek teljes szövegében, a cikkek tartalmi kivonataiban, a cikkek szerzői, és a cikkek címe alapján a kiválasztott keresési halmaznak megfelelően.

Az adatbázis óriási adatmennyisége miatt kereséskor érdemes odafigyelni a különbözô szempontú szűkítési lehetőségekre. A keresést lehet limitálni cikktípusok (tanulmányok, ismertetések, vitacikkek stb.), tematikus folyóiratcsoportok, időintervallum
szerint.

Böngészés (BROWSE) esetén megjelenik a JSTOR által tartalmazott tudományágak és az őket képviselő, feldolgozott folyóiratok teljes listája. A folyóiratcímek után a keresett kötet keresett számának tartalomjegyzékét kapjuk meg, majd az
egyes cikkek megnézhetők, kinyomtathatók, letölthetők és a hivatkozások is elérhetők. Részletesebb ismertetést az ABOUT JSTOR, MORE INFO, TIPS linkeken találunk.

A honlapon hamarosan részletes keresési segédletet fogunk közzétenni mind az EBSCO mind  JSTOR adatbázisok használatáról.

Sikeres böngészést!