Általános ismertető

Elérhető EBSCO-adatbázisok

Használati útmutató

 

Általános ismertető

Az EBSCO Publishing az egyik legjelentősebb információ- és dokumentum-szolgáltató cég az angol nyelvterületen. Az Interneten elérhető online adatbázis-szolgáltatása keretében több ezer időszaki kiadványt, jobbára különféle elméleti és gyakorlati tudományok vezető szakfolyóiratait teszi digitalizált változatban hozzáférhetővé felhasználói számára. A hozzáférhetővé tételnek két szintje van: 1) a folyóiratcikkek bibliográfiai adataihoz, illetve 2) teljes szövegéhez férhetünk hozzá az EBSCO adatbázisok keresőfelületén, az EBSCOhost-on. Ha egy bizonyos téma szakirodalmát szeretnénk föltérképezni a legjelentősebb (főleg angolszász) szakmai folyóiratokban, nagy segítség már az is, ha egy-egy cikknek a bibliográfiai adataihoz (szerző, cím, tartalmi kivonat, megjelenés helye/ideje) hozzájutunk. A cikk teljes szövegének megszerzése ekkor még további könyvtározást (pl. könyvtárközi cikkrendelést) igényel. Ahol pedig az EBSCOhost a cikk teljes szövegét kínálja, csak el kell mentenünk vagy ki kell nyomtatnunk a többnyire pdf vagy html-lap formájú fájlt.

Az EBSCO-adatbázisok előfizetését az MTA Könyvtár és Információs Központ biztosítja az EISZ Nemzeti Program keretén belül. Ezen adatbázisok használatának jogosultságát az EBSCO jelenleg a felhasználói számítógépek IP-tartományának azonosításával ellenőrzi, vagyis jelenleg csakis a MOME IP-tartományáról (a MOME Z épületéből, a Zugligeti útról, a Kinizsi utcai Textil tanszékről és a Ponton Galériából) működő gépekről lehet keresni az EBSCO adatbázisaiban. Célunk, hogy a későbbiekben az otthoni elérés is biztosítva legyen a MOME polgárai számára.

Hogyan érhető el az EBSCOhost?

Az EBSCOhost közvetlenül az alábbi linken érhető el: http://search.ebscohost.com/ Ez az adatbázis-választó kezdőoldal nyílik meg, ha a könyvtár honlapjának bal oldalsávjában a Katalógusok, adatbázisok alatti EBSCO-adatbázis linkre kattintunk.

 

Elérhető EBSCO-adatbázisok

A MOME könyvtárának az EISZ Nemzeti Program jóvoltából jelenleg az alábbi hat angol nyelvű folyóirat-adatbázisra van előfizetése:

 

ACADEMIC SEARCH COMPLETE (ASC)

Kifejezetten tudományos intézmények számára készült, legértékesebb és legátfogóbb, tudományos igényű, multidiszciplináris teljes szövegű adatbázis.

Különösen nagyszámú szakértői bírálattal készült (angolul: peer-reviewed) folyóiratot tartalmaz, sok esetben olyan forrásokból, amelyek más adatbázisokban nem találhatók meg. Ez a folyóiratcikk-gyűjtemény a legkülönfélébb tudományterületeket fedi le: humán és társadalomtudományok, oktatás, informatika, fizika, kémia, biológia, műszaki tudományok, orvostudomány stb.

  • Az adatbázis több mint 8500 teljes szövegű periodikumot tartalmaz, köztük több mint 7300 lektorált (peer-reviewed) folyóiratot;
  • a teljes szövegeken kívül mintegy 12 500 folyóirat és összesen több mint 13 200 kiadvány, köztük monográfiák, beszámolók és konferencia-előadások indexelését és referátumait foglalja magában;
  • a cikkek sok esetben szerzői referátumokat és a szerzők által megadott kulcsszavakat tartalmaznak, valamint tartalmazhatják a szerző e-mail címét és munkahelyének megjelölését;
  • sok rekord esetében elérhető a cikkben előforduló hivatkozások listája is (Cited References), amelyek tovább kereshetők;
  • az adatbázis PDF tartalma 1887-ig nyúlik vissza, a teljes szövegű címek többségével (kereshető) PDF formátumban.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

 ART & ARCHITECTURE SOURCE

Az Art & Architecture Source kapcsolódó területek széles skálájával foglalkozik a szépművészettől, a dekoratív és populáris művészeten át az építészet és az építészeti dizájn különféle területeiig.

  • több mint 600 teljes szövegű folyóirat
  • több mint 220 teljes szövegű könyv
  • több mint 63 000 kép

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

BUSINESS SOURCE PREMIER (BSP)

Ez az adatbázis elsősorban üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült. A világ vezető teljes szöveget nyújtó adatbázisának számít a menedzsment, a gazdaságtudományok, a pénzügy, a könyvelés, a nemzetközi vállalkozás és a marketing területén.

  • Az adatbázis több mint 2300 folyóirat teljes  szövegét tartalmazza 1886-ig visszamenőleg;
  • a lektorált teljes szövegű folyóiratok száma 1127

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

REGIONAL BUSINESS NEWS

Regional Business News adatbázist átfogó, teljes szövegű válogatást nyújt több mint 80 amerikai világvárosi és vidéki regionális üzleti napilapból és folyóiratból.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

LISTA

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) több mint 560 alapvető folyóiratot, több mint 50 elsőrendű folyóiratot és 125 válogatott folyóiratot indexel, valamint könyveket, kutatási jelentéseket és előadásanyagokat. Az adatbázisban többek között a könyvtárosság, az osztályozás, a katalogizálás, a bibliometria, az online információ-visszakeresés és az információkezeléssel kapcsolatos témakörök találhatók meg. A gyűjtemény terjedelme az 1960-as évek közepéig nyúlik vissza.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

GreenFILE

GreenFILE kutatásokkal alátámasztott információval szolgál, amely lefedi az ember környezetre gyakorolt hatásának minden vonatkozását. A gyűjtemény tudományos, igazgatási és közérdeklődésre számot tartó anyagokat foglal magában, és többek között a globális felmelegedés, a zöld építés, a környezetszennyezés, a fenntartható mezőgazdaság, a megújítható energia és az újrahasznosítás témakörében kereshetők benne anyagok. Az adatbázis több mint 384 000 rekord indexelését és referátumait tartalmazza, valamint szabad hozzáférést biztosít több mint 4700 rekord teljes szövegéhez.

További információ angol nyelven és a folyóiratok jegyzéke

 

Használati útmutató

Ezen a linken érhető el a minden részletre kiterjedő keresési segédlet .doc kiterjesztésben.