December 15-ig a MOME-n is elérhető a brit Bloomsbury Publishing két – elsősorban designnal foglalkozó – adatbázisa, a Bloomsbury Design Library és a Bloomsbury Fashion Central.

 

Bloomsbury Design Library

A Bloomsbury Design Library egyedülálló gyűjteménye páratlan információforrást biztosít az iparművészet és a design területe iránt érdeklődők számára, 1500-tól egészen napjainkig.

Folyamatosan bővülő, teljes szövegű tartalmaival és képgyűjteményével esszenciális forrást jelent a vizuális művészetekkel és a designnal foglalkozó tanulók, egyetemi hallgatók és kutatók számára.

Főbb tartalmak:

Bloomsbury Encyclopedia of Design:

  • 3 kötet
  • több mint 1700 hiteles szócikk nemzetközileg elismert tudósok tollából
  • átfogó tartalom biztosítása, mely magában foglalja a különféle tudományágak, designerek, iskolák, mozgalmak és stílusok, nemzetek designtörténete, illetve módszerek és eljárások témájában alkotott cikkeket 

World History of Design:

  • az elismert designtörténész, Victor Margolin munkája
  • 2 kötet
  • gazdagon illusztrált mű, mely betekintést enged az iparművészet, az alkalmazott művészetek, a tervezőgrafika és az ipari formatervezés világába nemzetközi szinten, a II. világháború végéig

Ezen felül:

  • több mint 60 eBook design és iparművészeti témákban olyan elismert szerzőktől, mint: Glenn Adamson, Tony Fry, John Heskett, Penny Sparke, Judith Attfield vagy Nigel Cross
  • több mint 100 ’Designer-oldal’, melyek tartalmazzák a legfontosabb részleteket és linkeket a további olvasmányokhoz többek között olyan kulcsfigurákról, mint Ettore Sottsass, Walter Gropius, William Morris, Jonathan Ive, Victor Papanek, Yoko Kuwasawa, Charles Eames, vagy Ray Kaiser Eames
  • Hamarosan: exkluzív online cikkek a The Encyclopedia of Asian Design-ból, óratervek, bibliográfiai útmutatók, képkönyvtár és sok más

 

Bloomsbury Fashion Central

A többszörösen díjnyertes Bloomsbury Fashion Central platformja gyors és egyszerű hozzáférést tesz lehetővé a Bloomsbury folyamatosan bővülő, divattal kapcsolatos szolgáltatásaihoz.

Jelentős mennyiségű, első osztályú tartalmat kínál, – a tudományos kutatásoktól és a referenciaművektől az ikonikus képekig és piacvezető szöveggyűjteményekig – mely nélkülözhetetlen a vizuális művészetekben, bölcsészet- és társadalomtudományokban érdekelt egyetemisták és tanulók számára.

Főbb tartalmak:

A következő oldalak elérhetőek a Bloomsbury Fashion Central platformjáról:

Berg Fashion Library

Világszinten vezető információforrás a ruha és a divat témájában. Az évente legalább háromszor frissített Berg Fashion Library hozzáférést biztosít olyan alapvető forrásokhoz, mint a tízkötetes Encyclopedia of World Dress and Fashion, de elérhető több mint 90 eBook, referenciaművek, 13 000 színes kép és sok más egyedi tartalom is.

 

Fashion Photography Archive

A Fashion Photography Archive exkluzív tartalmat kínál a több mint 150 000 darabból álló képgyűjteményével. Az adatbázis tartalmaz még egy multimédiás forrásgyűjteményt is, mely az összefüggések hatékonyabb vizsgálatát teszi lehetővé.

 

Fairchild Books Library

A Fairchild Books Library-n keresztül elérhető több mint 130 könyv a Fairchild Books kínálatából, a legtöbb címhez kapcsolódóan kiegészítve multimédiás ismeretanyagokkal.

 

A két adatbázis jelenleg csak próbaverzióként működik, igény esetén a MOME Könyvtár javaslatot tesz megvásárlásukra a következő tanévre.