A Fajó Alapítvány 250 000 Ft/hó/fő-s ösztöndíjprogramot hirdet a kortárs képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet, design területén tevékenykedő kutatóknak és kutatócsoportoknak, Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész életművének magas színvonalú feldolgozására.

Az ösztöndíjprogram célja a magyar képzőművészet számára meghatározó jelentőségű alkotó életművének tematizálása és feldolgozása olyan kutatási programok támogatásával, amelyek feltárják az életmű napjainkra vonatkozó képzőművészeti, társadalmi, gazdasági hatásait, rávilágítanak az életmű nemzetközi képzőművészeti életben betöltött vonatkozásaira.

Pályázni lehet olyan elméleti- és kutatómunkával, stratégiaalkotással, amely hosszú távon lehetőséget ad Fajó János komplex életművének, különböző korszakainak, szervezői/pedagógiai tevékenységének (Pesti Műhely, Józsefvárosi Galéria, szabadiskolák), kapcsolatrendszerének, köztéri tevékenységének nemzetközi összefüggésekben való vizsgálatára.
A szöveges kutatási vagy elméleti anyagon felül kiállítási koncepcióval vagy dokumentumfilm ötlettel is lehet jelentkezni.

A pályázók munkájához a Fajó Alapítvány biztosítja a szükséges információkat, lehetőséget nyújt a hagyaték megtekintésére, a dokumentáció, az archív anyagok tanulmányozására, felhasználására és segít a külföldön elérhető anyagok beszerzésében.

A részletes pályázati kiírás ezen a linken olvasható.

A pályázati ötletvázlatok leadási határideje: 2020. november 30.