Mire jó a Behance?

A Behance egy ingyenesen használható nemzetközi közösségi oldal és e-portfoliórendszer kreatív szakemberek számára. Használatával könnyen megoszthatod másokkal munkáidat, tarthatod a kapcsolatot ismerőseiddel (és így figyelemmel követheted az ő munkáikat), de egyúttal új ismeretségeket is köthetsz, és jelentkezhetsz az itt közzétett álláshirdetésekre is.

Hogyan használd?

1. Regisztráció
A Behance használatához, azaz a saját portfólió létrehozásához és a csoporthoz való csatlakozáshoz egy egyszerű és ingyenes regisztrációra van szükség, amelyet a főoldalon a Sign up gombra kattintva érhetsz el.

A visszaigazoló emailben található link követésével megerősítheted a regisztrációdat, amelyet követően létrehozhatod személyes profilodat. Itt az elérhetőségeidet és a munkáiddal kapcsolatos legfontosabb információkat adhatod meg. Érdemes minél részletesebben kitölteni ezeket a mezőket, hiszen minél tartalmasabb az oldalad, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy mások (esetlegesen későbbi munkaadók) megtalálnak téged.
Az oldal megjelenése teljesen személyre szabható a saját arculatodnak megfelelően.

2. A portfolió feltöltése

Ha ez készen van, indulhat a portfoliód feltöltése, amelyet a Portfolio menüpont alatti Project almenüben található Create projectet választva kezdhetsz meg. Ezután háromféle projektszerkesztő felület közül választhatsz a céljaidnak megfelelően.
Az egyszerűség kedvéért mi a másodikat, a Multiple images elnevezésű template-et választjuk. Itt egy meglévő sablon szerint töltheted fel alkotásaidat, de a téglalap alakú szerkesztőablak segítségével még tovább bővítheted azt. Szúrhatsz be szöveget, képeket, videókat, hanganyagokat, de ha már más oldalon megtalálható az adott dokumentum, akkor be is ágyazhatod őket, amennyiben a következő szolgáltatások egyikén található az: Vimeo, YouTube, Myspace Video, SoundCloud, issuu stb.

Hasonlóan a profiloldalhoz, itt is lehetőséged van testreszabni az oldal megjelenését a szerkesztőablak Edit design gombjára kattintva. Bár a szerkesztés logikusan van felépítve, merülhetnek fel kérdések, amelyekre a képernyő jobb szélén lévő függőleges sávban kaphat választ az érdeklődő.

Ezt elmentve a következő oldalon a projektedhez legközelebb álló kategóriákat és címkéket (tag-eket) adhatod meg, lehetőleg itt is minél részletesebb, ugyanis ezek alapján fogja megtalálni a többi felhasználó. Ezután nyilatkozhatsz az alkotásod felhasználási és módosíthatósági jogairól, amelyről bővebben a magyar Creative Commons közösség oldalán olvashatsz.

A következőkben listából választhatod ki, milyen eszközökkel hoztad létre az alkotásodat, és megadhatod azt is, hogy kivel dolgoztál együtt a projekten, amennyiben ez a valaki szintén Behance, és egyúttal a te Inner Circle-d tagja (erről részletesebben a közösségi részben fogunk szólni).

Ezt követően már csak a projekt publikálása és promotálása van hátra különböző közösségi oldalakon (Twitter, Facebook, LinkedIn).

 

3. Kapcsolattartás a közösséggel

A Behance azon túl, hogy egy könnyen kezelhető portfoliórendszert szolgáltat, közösségi céloknak is megfelel. A kapcsolattartásnak és -építésnek több módja is lehetséges: az általunk érdekesnek talált alkotók tevékenységét a Follow gomb megnyomásával követhetjük, az ismerőseinket a belső körünk részévé tehetjük az Inner Circle gomb segítségével.

Nagyobb közösségek számára csoportokat lehet létrehozni a Groups menüpontban.

4. Hogyan lehetsz a MOME csoport tagja?

MOME csoport egy zártkörűen működő közösség, amelynek célja, hogy a volt és jelenlegi hallgatóink, valamint oktatóink egyetlen, hivatalos platformon jelenjenek meg. A Request to join gombra kattintva te is a közösség tagja lehetsz.