A COMPASS egy olyan adatbázis, mely a Magyarországon elérhető online tartalmak keresésére specializálódott. Az új felületen DOI azonosító, folyóiratcím, adatbázis, intézmény, és település szerint is lehet keresni.

A COMPASS projekt célja egy olyan országos szintű adatbázis létrehozása, karbantartása és folyamatos működtetése, amely a magyar könyvtárakban elektronikus formában elérhető, kurrens és archív tudományos adatbázisok listáját összegyűjti, rendszerezi és az egyéni felhasználók számára közszolgáltatás jelleggel, ingyenesen és korlátozás nélkül, szabadon hozzáférhetővé teszi – annak érdekében, hogy a magyarországi és a határon túli felhasználók számára naprakész információt biztosítson az adott pillanatban hozzáférhető elektronikus tudományos tartalmak elérésének lehetőségeiről.

A COMPASS egy elektronikus katalógus: a hazai intézmények által nemzeti licenc vagy egyéni előfizetés keretében beszerzett elektronikus tudományos tartalmak, illetve saját fejlesztésű adatbázisok keresőfelülete. A COMPASS jelenleg az EISZ Nemzeti Program keretében előfizetett adatbázisokat tartalmazza, az intézmények egyéni előfizetéseivel és saját fejlesztésű adatbázisaival a későbbiekben bővítik a szolgáltatást.

Forrás: http://compass.konyvtar.mta.hu/