1. BEIRATKOZÁS

A könyvtárba bárki beiratkozhat, a következő feltételekkel:
Minden beiratkozás ára 1000 forint (regisztrációs díj), ez egy egyszeri díj.

Ezen felül:
Ingyenes a következők számára:

  • MOME hallgatóinak, oktatóinak és dolgozóinak
  • MOME tanfolyami képzésében résztvevőknek
  • a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak
  • a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak
  • valamint könyvtárosoknak és pedagógusoknak

Más egyetemek, főiskolák hallgatóinak, valamint tanulóknak és nyugdíjasoknak 50%-os kedvezményt adunk, azaz fél évre a beiratkozás 1250 forint, egész évre 2500 forint.

Külsősöknek fél évre 2500 forint, egész évre 5000 forint.

Napijegy: 200 forint (kölcsönzésre nem jogosít!)

A beiratkozáshoz szükséges a diák-, illetve személyigazolvány.

2. A KÖNYVTÁR HASZNÁLATA

Olvasótermi könyvek

Az általatok leggyakrabban használt könyvek tematikus rendben az olvasótermi részben kapnak helyet, ezek a sárga címkés könyvek, amelyeket 1 hétre lehet kölcsönözni.

Erre a katalógustételben található ún. Cutter-szám utal, ez alapján találjátok meg a polcon:

  • Nem kölcsönözhető könyvek: azon példányok, melyek belső borítóján ’Nem kölcsönözhető’ felirat található. Ezeket a könyveket adott napon, csak nyitástól zárásig, illetve hétvégére tudjuk kiadni beiratkozott olvasóink számára.

Raktári könyvek

A legtöbb könyv a raktári részben található. A földszinti olvasótérben lévő E raktár, illetve az emeleten található C, D és F raktár az olvasóteremhez hasonlóan teljesen szabadon, könyvtáros nélkül is használható állományrészek. Az egyéb betűvel jelölt példányok (pl. az A betűvel jelzett könyvek) a zárt raktárban találhatók, ezek eléréséhez kérd könyvtáros kollégáink segítségét. A raktári könyveket két hétre lehet kölcsönözni. Fehér címkét hordanak, jelölésük egy betű és egy számsorozat, például E 3125. Az említett könyvet tehát az E betűvel jelzett polcon találjátok meg a raktári szám szerint sorba rakva.

Előfordulhat, hogy a keresett könyvet nem találjátok a helyén, ennek több oka lehet: most érkezett vissza a kölcsönzésből, és még nem került a helyére; valaki éppen használja; vagy az online katalógusban még nem kapott Cutter-számot. Ezekben az esetekben fordulj könyvtárosainkhoz!

3. KÖLCSÖNZÉS

Könyvek: egy vagy két hétre kölcsönözhetők; az olvasótermi (sárga) jellel ellátottak egy hétre, a raktári jelzetűek (fehér) két hétre vehetők ki.
Az olvasótermi könyvekből egyszerre maximum hármat, a raktári jelzetűekből maximum hat darabot lehet kölcsönözni. Többkötetes mű annyi darabnak számít, ahány kötetből áll.

4. FOLYÓIRATOK

Állományrendezés miatt a MOME Könyvtára 2012. február 1-től átmenetileg nem kölcsönzi a folyóiratokat, kivéve a tanároknak, kutatóknak és DLA hallgatóknak. Helyben olvasásra, fénymásolásra és scannelésre (e-mailben továbbítva vagy pendrive-ra mentve) továbbra is van lehetőség!

5. KÉSEDELMI DÍJAK:

Raktári  könyvek: 50 Ft/nap
Olvasótermi könyvek: 100 Ft/nap
Nem kölcsönözhető (csak zárástól nyitásig kiadott) könyvek: 150 Ft/nap
Folyóiratok: 100 Ft/nap

6. KÖNYVTÁRKÖZI KÖLCSÖNZÉS:

Nem kell beiratkozni a MOME Könyvtárába ahhoz, hogy kölcsönözni lehessen onnan, ehhez elég egy ODR-szolgáltató könyvtár olvasójának lenni (ODR – Országos Dokumentumellátó Rendszer, a résztvevő könyvtárak listáját itt lehet megtekinteni) – ezt hívjuk könyvtárközi kölcsönzésnek. Ebben az esetben kérd a helyi könyvtárostól az adott könyvet, és ha tudod, akkor add meg pontosan, hogy hol találtad, mi a szerző neve, mi a pontos címe, és mi a helyrajzi száma, ezzel sokszor le tudod rövidíteni a kérés átfutásának idejét.

A MOME Könyvtárba beiratkozott olvasóként neked is lehetőséged van más könyvtárak állományából is kölcsönözni. Lelőhelyük megtalálásához a közös katalógusok használatát javasoljuk:

MOKKA http://mokka.hu

A Magyar Országos Közös Katalógus  a magyarországi könyvtárközi kölcsönzésben részt vevő könyvtárak katalógusait foglalja magában, így informálódhatunk azoknak a könyvtári dokumentumoknak a hollétéről, amelyek nincsenek meg a MOME Könyvtár állományában.

Nemzetközi közös katalógus: WorldCat

http://worldcat.org

A könyvtárközi kölcsönzéssel Tiry Katalin (tiry@mome.hu) kollégánk foglalkozik, forduljatok hozzá bizalommal, személyesen vagy e-mailen keresztül!

7. HOSSZABBÍTÁS:

Hosszabbítani két alkalommal lehet személyesen, telefonon, e-mailben, Facebook-üzenetben, vagy a katalógusban, 1-1 hétre, tehát a maximális kölcsönzési időtartam 3, illetve 6 hét. Kivétel: ha egy könyvre, jegyzetre már van előjegyzés!

Online módon a katalógusunkban tudtok hosszabbítani az Olvasói adatokra kattintva, ehhez a diákigazolvány/olvasójegy vonalkódjának a számára, valamint jelszóként a születési hónap-napra van szükség (például 0916). Fontos, hogy lejárt olvasójeggyel, valamint késedelmes könyvek esetén nem tudtok hosszabbítani!

1.

2.

8. FÉNYMÁSOLÁS, NYOMTATÁS, INTERNET, ÖNKISZOLGÁLÓ SCANNELÉS

Fénymásolás és nyomtatás árak:
A4 – fekete-fehér: 10 forint / színes: 50 forint
A3 – fekete-fehér: 20 forint / színes: 100 forint

Fénymásoláshoz és nyomtatáshoz nyomtatókártya szükséges, melynek ára 500 Ft (kártya:200 Ft + első feltöltés ára: 300 Ft) és amelyet könyvtárosainktól tudsz megvásárolni.
A MOME hallgatóinak lehetőségük van diákigazolványra is egységet tölteni.

Az önkiszolgáló scannelés és a CD-írás ingyenes.

Internet:
A Könyvtár területén ingyenes WIFI érhető el, a használatához szükséges felhasználónevet és jelszót kérdezd munkatársainktól. Emellett 4 számítógépen lehet térítésmentesen internetezni.