Digitalizált évkönyvek

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (akkor Magyar Iparművészeti Egyetem) kérésére 2004-ben készült el az Iparművészeti Iskola Évkönyveinek 1880 és 1936 között megjelent köteteinek digitalizálása. A kutatási célú, nyomdai reprint minőségű reprodukciók mellett elkészítették az évfolyamok PDF e-könyv változatát is (néhány évkönyv kivételével), melyek nyomtatás és módosítás elleni biztonsági korlátozással vannak ellátva. A PDF az eredeti oldalképeket (facsimile) mutatja, de a szövegek is alá vannak töltve, így a teljes szövegű kereshetőség is megoldott.

 A digitalizált évkönyvek az issuu tartalommegosztó oldal felületén érhetőek el az alábbi linkeken:

További egyetemtörténettel kapcsolatos digitalizált kiadványok:

 

Díszítő Művészet

Az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola hivatalos lapja (1914-1919).

Az Iparművészeti Iskola évkönyveinek digitalizálásával egy időben került sor a Díszítő Művészet című, 1914 és 1919 között megjelenő folyóirat évfolyamainak digitalizálására is.

Művészi tervezetek, minták, műhelyrajzok, magyaros mustrák, és szakszerű útmutatások tanulók, tanítók, rajzolók, kézimunkázók, iparosok, iparművészek és műkedvelők számára.

I. évfolyam (1914)

II.-III.-IV. évfolyam (1915-1918)

 

A Magyar Iparművészeti Főiskola jegyzőkönyvei, 1945 – 1958

A Hungaricana magyar közgyűjteményi portálon is elérhető a MOME 1945 – 1958 közötti jogelőd intézményei tanácsülési jegyzőkönyveinek adatbázisa. A dokumentumok kétrétegű pdf változatban kerültek feldolgozásra, az adatbázisban szabadszavas keresésre is van lehetőség.

A digitalizálásra 2015-ben került sor a Magyar Felsőoktatási Levéltári Szövetség (melynek Egyetemünk is tagja), valamint Budapest Főváros Levéltára közötti együttműködés keretében. A munkát az Arcanum Adatbázis Kft. végezte.

https://library.hungaricana.hu/hu/collection/egyetemi_jegyzokonyvek_mome/

 

MOME 135

Elkészült a MOME és jogelőd intézményeinek történetét feldolgozó idővonal is, melyen keresztül végigkövethetjük az Egyetem 135 éves fejlődését, bemutatásra kerülnek vezetői és emblematikus oktatói, 1880-tól egészen 2015-ig.

MOME 135 – timeline