Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy újra elérhető lett a MOME-n a The Grove Dictionary of Art (Grove Art Online) nevű digitális szolgáltatás.

A Grove Art Online a mai legteljesebb művészeti enciklopédia, virtuális művészeti kézikönyvtár, mely minden szempontból lefedi mind a nyugati mind a nem nyugati vizuális művészeti ágakat. Teljes szöveggel tartalmazza a Jane Turner szerkesztette The Dictionary of Art című nagylexikon anyagát (1996). Ez a 34 kötetes kézikönyv korszakalkotó referenciamunka, mely több mint 45,000 cikket tartalmaz (több mint 21,000 életrajzzal és 500,000 bibliográfiai hivatkozással) és 120 ország 6,700 tudósának közreműködésével jött létre.
A Grove Art Online cikkeit és bibliográfiai adatait rendszeresen frissítik. Évente több, mint 1000 lektorált cikkel bővül az adatbázis.

A Grove Art Online az EISZ (Elektronikus Információszolgáltatás) keretében érhető el:
www.eisz.hu

A bejelentkező oldalon regisztrálnunk kell, majd az e-mailben kapott jelszóval tudunk belépni az EISZ-nek a MOME számára nyújtott tartalmaiba, melyek közt 2011 őszével újra ott a Grove Art Online. (Az EISZ csak a MOME területén működő számítógépekről érhető el. Egyéb tartalmairól itt olvashatunk.) Fontos : a Grove Art Online egyszerre csak korlátozott számú felhasználót enged be keresőfelületére. Próbálkozzunk később, ha a rendszer jelszót kér és azzal az üzenettel találkozunk, hogy ‘a párhuzamos felhasználók száma meghaladja az intézmény számára engedélyezett kvótát’. Ugyanezen okból használat után mindig jelentkezzünk ki az EISZ-ből és csukjuk be a böngészőablakot, különben előfordul, hogy a nyitva hagyott alkalmazás miatt mások nem férnek hozzá a szolgáltatáshoz!

A Grove Art Online-ban mindenre angol nyelven keressünk. Keresőfelülete nagyon barátságos, a gyorsabb működés és relevánsabb találati halmaz érdekében előre leszűkíthetjük az adatbázis tartalmát 4 fő tartalmi moduljára (ld. a képen Search in alatt), melyeket tovább szűkíthetünk a keresett információ típusa szerint (tartalmi keresés, képkeresés, életrajzkeresés, szakirodalom-keresés), majd megadhatjuk, milyen adatmezőkben keressen (a Search for alatt).

Kellemes és hasznos kutakodást kívánunk!


lukacsi

Vatkany, Lajos: Vatkany Lajos!, Budapest, 1955