Negyedik lapszámának megjelenése előtt áll a Disegno – a designkultúra folyóirata, ennek apropóján publikációs felhívást hirdetnek a designkultúrával érdemben foglalkozó szerzők, gyakorló alkotók, teoretikusok, kritikusok, menedzserek és oktatók számára.

Mit képvisel a Disegno?

A design megkerülhetetlen szervezőerővé vált hétköznapjainkban, gazdasági, politikai, szellemi életünkben. Kultúránk: designkultúra. A Disegno a designkultúra fogalmát tágan értelmezi: a tervezett környezet s a hozzá kapcsolódó praxisok és diskurzusok, életmódok, társadalmi és ideológiai következmények együttes vizsgálatát tekinti feladatának. Túllép a művészet, a vizuális kultúra és a design világának megkülönböztetésén, s az emberi kreativitás egésze iránt fogékony.

A Disegno mint lektorált academic journal ezt a szemléletet képviseli önálló tudományterületként – Magyarországon egyedüliként, a designkultúra-tudomány nemzetközi áramlatának részeként, szerkesztőbizottságában a világhírű designtudóssal, Victor Margolinnal. A folyóirat első száma friss hazai és kanonikus külföldi megközelítéseket vezetett be a magyar kultúrába, a második szám a művészeti kultuszképződés design-vonatkozásaival, a sztárdesigner és a celebritás jelenségével foglalkozott, a legutóbbi, angol nyelvű Copytheft pedig az open source, a másolatok és tükröződések világával, a névtelen designtól a kollektív szerzőségig.

De mi az a designkultúra?

Következő számával a Disegno újra felteszi e kérdést, ám négy évvel a folyóirat megszületése után ezúttal szabad – nem tematikus –, magyar nyelvű számot jelentetünk meg. Ebben olyan tanulmányokat várunk hazai szerzőktől, amelyek a terület jelenségeinek teoretikus vizsgálata révén, akár az előző számok szemléletével vitatkozva vagy továbbgondolva próbálják a designkultúra fogalmát szűkíteni, vagy bővíteni. Posztdiszciplináris vállalkozásunk a designkultúra minden potenciális szereplőjétől, hívétől és ellenfelétől három műfajban vár írásokat: tanulmányokat, esszéket és recenziókat.

A felhívásról:

Első körben témajavaslatokat várunk a következő formában:
– absztrakt: max. 300 szó
– műfaj megjelölése (tanulmány / esszé / recenzió)
– kulcsszavak: max. 5
– rövid életrajz: max. 150 szó

Határidő: 2018. március 18.

A jelentkezési űrlap itt érhető el.

 

A Disegno korábbi számai elérhetőek az alábbi linkeken:

Forrás: disegno.mome.hu