A Metropolis magyar filmművészeti folyóirat szerkesztőségének hírlevelét továbbítjuk olvasóinknak :

 

Kedves Barátunk!

Már tart a 42. Magyar Filmszemle, ahol nemcsak az elmúlt év magyar filmjeinek válogatását lehet megtekinteni, hanem régebbi és újabb Metropolisokat is be lehet gyűjteni. Az Urániában (1088 Bp., Rákóczi út 21.) szombaton 14 órától, vasárnap pedig reggel 10-től tartunk árusítást. Összes, még kapható lapszámunk és legújabb összeállításunk is 100 Ft-os kedvezménnyel vásárolható meg, ezek listája a http://www.metropolis.org.hu/?pid=50 oldalon megtalálható.

 

http://magyarfilmszemle.hu/

Továbbá örömmel értesítünk, hogy megjelent a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat 2010/4. száma Magyar film az 1980-as években címmel!

A nyolcvanas évek hazai filmművészete nem rendezhető egyetlen domináns fejlődési ívbe, ehelyett párhuzamos vonulatok, folytatás nélküli kísérletek, a hetvenes évekből átnyúló vagy a kilencvenes évekre kiteljesedő tendenciák laza konglomerátumát találjuk. A Metropolis jelen összeállítása nyilvánvalóan nem fedheti le az évtized teljes vertikumát. Különlegessége viszont, hogy szerzőinek zöme a nyolcvanas években született, vagyis az egyes tanulmányok a vizsgált filmeket nem az egykorú befogadás, hanem az utólagos megértés és összefüggés-teremtés igényének szemszögéből elemzik.

 

 

A tartalomból:

Varga Balázs: A magyar filmszakma és a rendszerváltás – Intézménytörténeti vázlat

Meleg Gábor: Egy pszeudo-irányzat – Közelítések az új érzékenység filmjeihez

Bakos Gábor: A színhiány filmjei – A fekete széria forma- és stíluselemzése

Nagy Réka Sára: Körkörös romok – A magyar film és a rendszerváltás

Metropolis

filmelméleti és filmtörténeti folyóirat

www.metropolis.org.hu

metropolis@c3.hu

http://www.facebook.com/pages/Metropolis/99554613940

 


lukacsi

Vatkany, Lajos: Vatkany Lajos!, Budapest, 1955